Onko istuma-asennolla väliä?

Tunnetko istumisen jälkeen ristiselässä painetta, kiristääkö hartioita niskaa? Nousu tuolista on kivulias, vartaloa on vaikea ojentaa pystyasentoon ja liikkeelle lähtö alkaa ”köpöttelyllä”.
Kipu, kiristys ja paine ovat tavallisia huonon istumaryhdin aiheuttamia tuntemuksia. Huonoa ryhtiä kuvaa selän pyöreys ja pään sijoittuminen hartioiden etupuolelle.

Hyvässä istuma-asennossa selkäranka on pystysuorassa ja sivulta katsottuna s-kirjaimen mallinen samoin kuin seisoessa. Lantion alueella on pieni notko. Kun lanneranka on hyvässä asennossa myös rinta- ja kaularanka suoristuvat ja pää asettuu luonnollisesti hartioiden yläpuolelle.

Onko siis istuma-asennolla väliä?

Hyvä istumaryhti kuormittaa mahdollisimman vähän kehoa. Se vähentää pitkäaikaisesta jännityksestä ja venytyksestä aiheutuva kipua ja vaurioita koko selän alueella.  Näin myös mm. riski nikamien välilevyjen pullistumaan tai repeämään pienenee. Miksi kuormittaisit turhaan omaa kehoasi?

Selät ovat erilaisia ja samoin niille sopivat istuma-asennot.  Ohessa kuitenkin muutama vaihtoehto kokeiltavaksi.
Ajatuksena on arjen helpottaminen vähällä vaivalla!

1. Konttorituolissa: Istu tuolin takaosassa. Säädä selkänoja ristiselän korkeuteen ja tuo se riittävän eteen, jotta saat siitä hyvän tuen.
2. Säädettävä tuoli ilman selkänojaa: Kallista istuinosan etureuna riittävän alas, jotta lannerangan notko muodostuu ponnistelematta.
3. Tuolissa, jota ei voi säätää (esim. ruokapöydän tuoli, jakkara): Käytä istuimen kokoista tukevaa kiilatyynyä ja lantio asettuu oikeaan asentoon vaivattomasti. Sopiva paksuus tyynyn korkeassa päässä on n. 7-10 cm ja matalassa 1-2 cm..
4. Nojatuolissa: Istu tuolin takaosaan ja tue ristiselkääsi tarvittaessa tyynyllä, takilla tms.

Muuta huomioitavaa

Työskentele mahdollisimman lähelle työpöytää (vältä kurottelua).
Istuessasi aseta jalat tukevasti lattialle tai korokkeelle.
Pidä näyttö n. käsivarren mitan päässä itsestäsi.
Tauota istumistasi vähintään 60min välein.

Verkkoajanvaraus:

https://nettivaraus5.ajas.fi/v/5970/?lid=784b1db70bb6  
tai 0505917511