Päänsärystä ja sen hoidosta

Monella on kokemusta päänsärystä. Se voi olla satunnaisesti ilmenevää tai toistuvaa. Satunnainen särky voi olla seuraus mm. valvomisesta, tartuntataudista, sopimattomista silmälaseista, alhaisesta veren sokerista, stressistä eikä se ole yleensä vaarallista.

Toistuva särky liittyy yleensä jännityspäänsärkyyn tai migreeniin. Jännityspäänsäryn ajatellaan johtuvan niskan ja pään alueen lihasten jännityksestä. Taustalla voi olla myös kehon virheasento tai lihasheikkous. Särky voi tuntua huimauksena kävellessä, pahoinvointina, kipuna/arkuutena pään ympärillä, ohimoissa tai vain kipuna niskassa.

Migreenissä toispuoleinen päänsärky otsalla tai ohimolla on yleistä. Päänsärky on voimakasta, tykyttävää ja siihen liittyy pahoinvointia.  Tavallista on yliherkkyys valolle, äänille tai hajuille. Aurallisessa migreenissä esiintyy särkyä enteileviä oireita esim. näköhäiriöitä, raajojen puutumista tai puheen vaikeutuminen.

Mitä voi tehdä itse
• liikkua ja venytellä säännöllisesti (esim. sauvakävely)
• tarkistaa työergonomia
• ylläpitää säännöllistä uni- ja ruokarytmiä

Tavoitteet hoidossa
• Mahdollisten virheasentojen aiheuttaman jännityksen
   vähentäminen
• Kireiden kudosten rentoutuminen ja
   nestekierron parantaminen
• Oireiden lievittyminen

Jos kärsit päänsärystä, ota yhteyttä 0505917511  tai varaa aika ajanvarauskalenterista.

Vaarallinen päänsärky
Jos särky on voimakas ja se on yhtäkkiä alkanut esim. nostamisen, aivastamisen, raskaan fyysisen suorituksen jälkeen tai siihen liittyy suupielen roikkuminen, sekavuus on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin.