Jäykät polvet!

Polvien jäykkyys on iän karttuessa yleistä myös liikuntaa harjoittaneilla. Laskeutuminen kyykkyasentoon voi tuntua lähes mahdottomalta, vaikka erityistä vammaa ei polvien historiaan kuuluisikaan. Kyykkyliikkeessä liikkuvuutta tarvitaan polvien lisäksi nilkoissa ja lantiossa. Kyykkyliike on luonnollinen pienelle lapselle ja usein mahdollinen myös aikuiselle.

Mitä voit tehdä itse?

  1. Aloita harjoittelu nostamalla toinen jalka tukevan tuolin päälle. Aseta kätesi tuolilla olevan jalkaterän sivuille, näin säädät polveesi kohdistuvaa painetta. Siirrä lantiotasi rauhallisesti eteen/taakse ja anna liikkeen sekä kehon painon venyttää kevyesti polveasi 10-30 sekuntia. Polvesta mahdollisesti kuuluvat äänet eivät ole vaarallisia, jos niihin ei liity kipua. Tee harjoitus molemmilla jaloilla.

  2. Seiso avatun oven päädyssä. Ota kiinni oven molempien puolien kahvoista. Aseta jalkasi hartioiden leveydelle. Voit kääntää jalkateräsi hieman ulospäin. Laskeudu pystyasennossa käsilläsi jarruttaen alaspäin sen verran, kun se on mahdollista ilman kipua. Nouse takaisin ylös. Toista harjoitus muutaman kerran.

*Tehdessäsi harjoitusta huomioi, ettei polvesi kierry sisäänpäin ja että kantapäät pysyvät alustassa. Tarvittaessa voit käyttää 1-2cm korotusta kantapäiden alla.

*Tee harjoitukset kivuttomalla liikealueella päivittäin. Syvennä liikettä vähitellen.

Säännöllisellä harjoittelulla saat lisää liikkuvuutta päivittäisiin toimiisi!