Mikä ihmeen si-nivel?

Si-nivel (sacroiliac joint) on kolmionmuotoisen ristiluun ja lonkkaluun yläosan välinen liitos. Nivel jakaa kuormitusta alaselän sekä jalkojen välillä 50%/50% ja vähentää lantioon kohdistuvaa rasitusta. Si-nivelen nivelpinta on kohtalaisen laaja, mutta sen liike on pieni enimmillään n. 4⁰. Liikkuvimmillaan se on ennen murrosikää, mutta varsinkin miehillä iän lisääntyessä sen liike edelleen pienenee nivelpintojen karhentuessa ja nivelraon supistuessa.

Varsinaisen si-nivelen kiputilan taustalla on erilaisia syitä: kaatuminen takapuolelle, jalkojen mittaero tai toispuoleinen kuormitus, työskentely kiertyneessä asennossa, nivelen tulehdustila jne. Kiputilaan liittyy usein si-nivelen jäykkyys tai lukkiutuminen, jonka voi huomata nivelen liikkuvuustestissä.  Myös oireet voivat olla moninaiset, kipuja voi ilmetä esim. alaselässä, pakarassa, alaraajoissa tai nivusessa.

Mitä voi tehdä itse?
Vahvistaa kivuttomalla liikealueella alaselän, pakaran ja vatsan alueen lihaksia.

  1. Alaselkä ja pakarat:
    Asetu selinmakuulle. Vedä polvet koukkuun ja sijoita jalkapohjat alustalle. Nosta lantio rauhallisesti ylös reisien kanssa samaan linjaan.
  2. Poikittainen vatsalihas:
    Asetu selinmakuulle. Nosta jalkaterät irti alustasta siten, että lonkkakulma on 90⁰. Työnnä rauhallisesti polvia kohti kattoa. Vältä polvien heijausta ja huomaa, että harjoittelun alussa lantio ei juurikaan nouse alustasta, mutta harjoitus kuormittaa alavatsan aluetta.
  3. Si-nivelen mobilisiointi: Tee pakarakävelyä lattialla tai penkillä.

Tavoitteet hoidossa

• Alaraajojen virheasentojen tasapainottaminen
• Lantion asennon parantaminen
• Si-nivelen liikkuvuuden lisääminen ja oireiden helpottuminen

Ajanvaraus:

https://nettivaraus5.ajas.fi/v/5970/?lid=784b1db70bb6  
tai 0505917511