Kärsitkö lihaskrampeista?



Lihaskramppi voi yllättää ikävästi eri tilanteissa: kävelylenkillä, juostessa, nukkuessa tai aamulla vuoteesta noustessa. Krampissa lihas jännittyy ja siinä tuntuu kipua, koska jännittyneen lihaksen hapensaanti ja kuona-aineiden poisto on estynyt.
Lievä kramppi ei yleensä aiheuta lihakseen vaurioita ja kipu helpottaa jännityksen lauetessa. Voimakkaassa krampissa siihen voi liittyä lihaksen säikeiden repeämistä sekä turvotusta. Lihaskrampit ilmenevät usein jalkapohjassa, pohkeissa, takareisissä tai selässä.

Mitä lihaskrampille voi tehdä itse?

-lopeta krampin aiheuttanut liike
-tee rauhallinen vastavenytys
-nauti tarvittaessa hippunen suolaa
-tee kylmähoito

Lihaksen kevyt hieronta ja venyttäminen varoen lepopituuteen laukaisee usein lievän krampin. Vaikkapa pohjelihaksen ollessa kyseessä käännä jalkaterä pystyyn tukea vasten. Oikaise polvi ja vie varoen lantiota tukea kohti 10s. tai enemmän, kunnes lihas rentoutuu. Jos kipu poistuu kokonaan eikä lihas arista painamista, se on todennäköisesti säilynyt ilman vaurioita eikä tarvitse muuta hoitoa.

Jos kipu on voimakas ja alue on turvonnut eikä kramppi hellitä, voi epäillä lihassäikeiden repeämistä. Silloin kylmähoito on hyödyllistä. Kohota raajaa ja painaa vauriokohtaa kylmäpussilla 15-20min tarvittaessa tunnin välein. Elastinen side sopii kylmäpussin kiinnitykseen ja sopivan paineen aikaansaamiseksi. Lihasrepeäminen kuntoutuminen kestää 2 vk tai enemmän.

Toistuvatko kramppisi usein?

Altistavia tekijöitä lihaskrampeille:
-liikkumattomuus
-kylmät lihakset
-pitkäkestoinen voimakas lihaksen kuormitus
-lihaksen heikkous ja lihasepätasapaino
-liian vähäinen nesteen/suolan määrä
-jotkin lääkeaineet mm. nesteenpoistolääkkeet ja kolesterolilääkkeet
-verenkierron heikkeneminen

Verkkoajanvaraus: https://nettivaraus5.ajas.fi/v/5970/?lid=784b1db70bb6

tai 0505917511

Lahjakortit sekä hieronnan sarjakortit!

Hinnastot: https://www.hoitotila.com/toolo/hoitajat-toolo/hinnasto/